Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Η Google καταργεί περισσότερες από 60 διαφορετικές πολιτικές απορρήτου





Αν μπήκατε τελευταία σε κάποια υπηρεσία της Google, μπορεί να πετύχατε το κίτρινο μήνυμα που γράφει "Σημαντικό! Αλλάξαμε τους όρους χρήσης ..." όπου αν το κάνετε κλικ σας βγάζει στονσύνδεσμο:http://www.google.com/intl/el/policies/
Με λίγα λόγια αυτό που μας ενημερώνει η Google είναι πως καταργεί περισσότερες από 60 διαφορετικές πολιτικές απορρήτου της και τις αντικαθιστά με μία ενιαία πολιτική.

Ο ισχυρισμός για αυτήν την ενοποίηση είναι πως έτσι η πολιτική απορρήτου γίνετε πιο σύντομη και ευανάγνωστη και να προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερες επιλογές. Μας υπενθυμίζει μάλιστα πως δεν πρόκειται ποτέ να πουλήσουν προσωπικά μας στοιχεία ή να τα μοιραστούν χωρίς την άδειά μας (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις όπως κατόπιν έγκυρων νομικών αιτημάτων).

Όλα αυτά ακούγονται καλά, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν και διαφωνίες όπως αυτή του συντάκτη του BYTE, David Chernicoff στο άρθρο του "Google's New Privacy Policy Strips Away Users' Anonymity" όπου γράφει ένα παράδειγμα: "Αν είστε συνδεδεμένοι στην Google, μπορεί να επιλέξει να συνδυάσει πληροφορίες που έχουν ήδη υποβληθεί σε μία από τις υπηρεσίες της με τις δυνατότητες μιας άλλης υπηρεσίας. Επιτρέπετε έτσι να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που έχετε παράσχει σε οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες τους ώστε να "βελτιώσουν" την εμπειρία χρήσης σας. Είναι επίσης πιθανό να σημαίνει ότι η ίδια πολιτική που ισχύει για μία υπηρεσία, όπως το Google +, θα μπορεί να εφαρμόζεται σε όλες τις υπηρεσίες της Google. Έτσι, εάν έχετε χρησιμοποιήσει το πραγματικό σας όνομα στο Google+, ίσως ξαφνικά μια μέρα να διαπιστώσετε ότι τα χαζά σχόλια που δημοσιεύσατε με το ψευδώνυμο που χρησιμοποιείται στα video του YouTube, φαίνονται και συνδέονται στο εταιρικό σας προφίλ στο Google+. Σε μια εποχή όπου αρκετοί εργοδότες ήδη ελέγχουν τι δημοσιεύουν οι εργαζόμενοι τους σε ιστοτόπους όπως το Facebook, μια αποδοχή αυτών των νέων ενιαίων όρων χρήσης και πολιτικής, θα μπορούσε να έχει μερικές πολύ απρόσμενες συνέπειες."

Ο συντάκτης συνεχίζει να γράφει και πιθανά σενάρια, όπως την "πάντρεμα" πληροφοριών από το gmail στο android κινητό σας που έχει και GPS και συνεχίζει "Ο Μεγάλος αδερφός (Big Brother) πλέον όχι απλά σας εντοπίζει, αλλά παρακολουθεί σε απευθείας σύνδεση τα online αποτύπωματα σας, συσχετίζοντας πράγματα που κάνετε ή συνομιλίες από τα e-mail σας, ανάλυση των αναζητήσεων σας στο Web, παρακολούθηση της πλοήγησης που έχετε κάνει και διασταύρωση των διαφόρων στοιχείων της ζωής σας όπου έχετε δώσει πρόσβαση σε υπηρεσίες της Google, όλα αυτά στο όνομα της "βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών".".

Όπως φαίνεται η Google επιχειρεί κάνοντας επιτρεπτή την ανταλλαγή δεδομένων σε όλες τις υπηρεσίες της, να ενισχύσει το Google+ που θα αποτελεί και την "στέγη" που θα είναι μαζεμένες οι περισσότερες εξ αυτών των πληροφοριών, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Το επικίνδυνο είναι, που θα καταλήγουν αυτές οι πληροφορίες και ποιοί θα έχουν πρόσβαση σε αυτές; 
Πηγή: log.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου