Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Γιατί βαριόμαστε στις σχέσεις (μήπως έχεις αρχίσει να βαριέσαι τη δική σου;)







Όσοι έχουν ερωτευθεί, έστω και μια φορά στη ζωή τους, ξέρουν το μεθυστικό συναίσθημα της καινούργιας αγάπης.
Τι γίνεται όμως αργότερα, όταν ο ενθουσιασμός αρχίζει να σου "περνάει", δίνοντας τη θέση του στη βαρεμάρα;





Ακόμα κι αν η γιαγιά σου σου έλεγε αμέτρητα παραμύθια για παντοτινές αγάπες με πρίγκιπες και πριγκιποπούλες, βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι το "μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος" δεν το συναντάς συχνά και σίγουρα θέλει δουλειά.

Και δεν μιλάμε για τα ζευγάρια που απλώς συγκατοικούν ακόμα και για τριάντα ή σαράντα χρόνια, χωρίς ουσιαστική επικοινωνία και επαφή. Μιλάμε για εκείνα που κατορθώνουν στο πέρασμα των χρόνων να κρατήσουν τη σπίθα αναμμένη.





  Οι περισσότερες ερωτικές σχέσεις όμως δεν κρατάνε για πάντα, ιδίως αν τις αφήσεις στον "αυτόματο πιλότο', χωρίς να κάνεις κάτι για να τους προσθέσεις λίγο (ή περισσότερο) αλατοπίπερο. 

Η σχέση είναι ζωντανή και όπως κάθε ζωντανός οργανισμός χρειάζεται φροντίδα και τροφή. Τις περισσότερες φορές όμως την αφήνουμε στην τύχη της, περιμένοντας παθητικά ένα 'θαύμα" που θα μας βγάλει από την πλήξη, χωρίς να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Αν η σχέση σου αξίζει τον κόπο, αν ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου είναι ξεχωριστός, μην τα παρατάς με τα πρώτα σύννεφα. Δες γιατί μπορεί να έχεις αρχίσει να βαριέσαι:





  

1. Απομακρύνθηκες

Μπορεί να έχεις απομακρυνθεί γιατί δεν βλέπεις συχνά τον σύντροφό σου ή γιατί δεν επικοινωνείτε με ειλικρίνεια και τελικά σιγά- σιγά ανακαλύπτετε ότι όταν βρίσκεστε οι δυο σας μόνοι δεν έχετε τι να πείτε.

Μπορεί να οφείλεται όμως και στην ασυνείδητη τάση σου να απομακρύνεις από τη ζωή σου όποιον σε φροντίζει και είναι διαθέσιμος για σένα, από φόβο μήπως δεθείς πολύ συναισθηματικά και πληγωθείς. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να χωρίζει από έναν καταπληκτικό άνθρωπο χωρίς να υπάρχει σημαντικός λόγος, ψάξου: μπορεί να αντιδράς έτσι από φόβο





  

2. Δεν είσαι πρόθυμος να συζητήσεις τα προβλήματα της σχέσης

Είναι σημαντικό να επικοινωνείς καλά με τον σύντροφό σου. Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που μπορούν να εκφράσουν τα παράπονά τους και να τα συζητήσουν τα μεταξύ τους προβλήματα, παίρνουν  μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση τους και έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά διαζυγίων. Και όσο νωρίτερα λύσεις τα προβλήματα τόσο καλύτερα.

Να θυμάσαι όμως ότι η επίλυση των προβλημάτων χρειάζεται ηρεμία. Οι ομηρικοί καβγάδες και η κριτική διάθεση προς τον άλλο, μόνο κακό μπορούν να κάνουν.

Τα ζευγάρια χάνουν την αγάπη τους όταν δεν μπορούν να βρουν τον τρόπο ώστε να είναι η σχέση καλή και για τους δυο. Η δημιουργικότητα και το ανοιχτό μυαλό είναι απαραίτητες προϋπόθεσεις για μια αγάπη που θα κρατήσει. Η σιωπή και η εξαπόλυση κατηγοριών από την άλλη, όχι.





  

3. Οι άνθρωποι αλλάζουν

Με τον καιρό οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν ή να γίνουν απλώς αυτοί που πάντα ήταν στην πραγματικότητα. Κάποιος που λάτρευε τη  δουλειά του ως μάνατζερ, μπορεί ξαφνικά να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που πραγματικά του αρέσει είναι να παίζει στο θέατρο! Πολλές φορές πάλι αλλάζουν οι συνθήκες και συμπαρασύρουν και τις σχέσεις.

Αν όμως ξέρεις καλά το σύντροφό σου, οι αλλαγές δεν θα σε σοκάρουν. Με άλλα λόγια μην παραμελείς αυτόν που αγαπάς. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύμπαν στην ψυχή του και αν δεν ελέγχεις τακτικά τις αλλαγές που πραγματοποιούνται μέσα του, μπορεί να ξυπνήσεις μια μέρα και να ακούσεις: "Είμαι δυστυχισμένος. Μετακομίζω σε άλλη χώρα. Χωρίς εσένα".





  

Μην χωρίσεις αν...

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται "έχει αλλάξει" ή "βαριέμαι τόσο πολύ μαζί του", σκέψου να κρατήσεις αυτή τη σκέψη και να σκάψεις λίγο πιο βαθιά πριν αποφασίσεις να χωρίσεις. Σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο κάθε σύντροφος νιώθει ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο από τον άλλο είναι αυτό που δεν μπορεί να του δώσει.

Εδώ ακριβώς πολλοί αποφασίζουν ότι η σχέση "έκλεισε τον κύκλο της" και φεύγουν. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ διαφορετική. Αυτή μπορεί να είναι μια νέα αρχή, η αρχική φάση ενός εντελώς διαφορετικού επιπέδου οικειότητας, αν αποφασίσουν και οι δυο να μείνουν στη σχέση και να εξαλιχθούν.

Αν λοιπόν δεν σου έχει "τελειώσει" η αγάπη για τον άλλο, ξανασκέψου το. Για να μην βαριέσαι, μην βολεύεσαι. Μην "σαπίζεις" μαζί του στον καναπέ. Μην κάνεις τα ραντεβού σας υποχρέωση. Διατήρησε τα χόμπι σου, πάρε το χρόνο σου.  Κάνε τη ζωή σου πιο ενδιαφέρουσα. Θα σώσεις όχι μόνο τη σχέση σου αλλά και τον εαυτό σου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου