Θεωρείται ο γκουρού της φυσικής κατάστασης. Είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε το "τέρας" Blake Griffin.
.
Το όνομα του είναι Φρανκ Ματριτσιάνο και πριν από μερικές ημέρες ανέλαβε τη φυσική κατάσταση του κολεγίου Μέμφις. Η ηλικία του είναι άγνωστη. Το ίδιο και το πρόσωπο του. Δεν διαφημίζεται πουθενά. Κι η φήμη του διαδόθηκε από στόμα σε στόμα.
"Δεν είμαι εγώ το θέμα, αλλά οι παίκτες. Είμαι μια σκιά στο παρασκήνιο" εξήγησε στον δημοσιογράφο που του έπαιρνε συνέντευξη κι ενώ ο φωτισμός έχει επιμεληθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μη φαίνεται το πρόσωπο του. Για αυτό και όταν βάζει τους "πελάτες" του να ακολουθήσουν ένα εξαντλητικό πρόγραμμα, το κάνει φορώντας καπέλο, γυαλιά ηλίου και κασκόλ που καλύπτει τη μύτη και το στόμα του!
Ο εκκεντρικός του χαρακτήρας, ωστόσο, δεν είναι αυτός που τον έκανε διάσημο. Έχοντας παραμερίσει τις δημόσιες σχέσεις και τη διαφήμιση, προτίμησε να αφήσει τη δουλειά του να μιλάει από μόνη της.
Η περίεργη μέθοδος που ακολουθεί έχει να κάνει αποκλειστικά με την εκγύμναση σε φυσικό περιβάλλον κι όχι σε γυμναστήριο. Οι ασκήσεις του περιλαμβάνουν τρέξιμο στην άμμο, έλξεις σε παιδική χαρά με γιλέκα βάρους 30 κιλών, ξύλινες σκάλες, τις ειδικές μπάλες (medicine), ακόμη και σκοινιά με τα οποία "δένει" τους αθλητές για να τον τραβήξουν στην παραλία.
"Το να σηκώνεις βάρη στο γυμναστήριο είναι μια παραίσθηση προπόνησης" τονίζει. Προτιμά οι παίκτες του να ανεβαίνουν αμμόλοφους και να δουλεύουν με τα κιλά του σώματος τους (και αυτά που προσθέτουν τα ειδικά γιλέκα κι οι ζώνες). Χρησιμοποιεί το φυσικό περιβάλλον και "παίζει" με το μυαλό των αθλητών, χωρίς όμως να είναι ο γυμναστής που χώνεται μπροστά στο πρόσωπο τους και θα τους φωνάζει σαν να πρόκειται για το "Full Metal Jacket". Διότι απλούστατα όταν οι παίκτες ξεπερνούν τέτοια εμπόδια, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα κάνουν πάνω στο παρκέ απαλλαγμένοι από το έξτρα βάρος, φορώντας τα παπούτσια τους.
Ονομάζει τη φιλοσοφία του "η προπόνηση του χαμαιλέοντα" κι αυτή επιβάλει τον παίκτη να "προσαρμοστεί στο περιβάλλον και να ξεπεράσει κάθε αντίσταση". Όσοι κάνουν το πρόγραμμα βέβαια προτιμούν να το αποκαλούν απλά "σκότωμα".
Ο ίδιος λέει ότι "τους αναγκάζω να πάνε σε ένα επίπεδο που δεν έχουν βιώσει ποτέ", πριν αναλύσει την περίφημη "μέθοδο των 7": από τους δέκα που ξεκινούν το πρόγραμμα των εφτά εβδομάδων, μόνο οι τρεις το ολοκληρώνουν. Οι άλλοι εφτά τα παρατούν.
Ο "προπονητής της κολάσεως" δεν δουλεύει μόνος του. Συνεργάζεται με τον βετεράνο προπονητή Μπομπ Χιλ που αναλαμβάνει τους παίκτες εντός γηπέδου και μια ομάδα μασέρ. "Μετά τη δεύτερη μέρα δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Νόμιζα ότι έχω μείνει παράλυτος" θυμάται ο Μάρκους Σλότερ που πέρσι έβγαλε μάτια στην Ισπανία.
Η δουλειά του, βέβαια, δεν έχει να κάνει μόνο με ιδρώτα, καθώς μαθαίνει στους αθλητές τι πρέπει να τρώνε και πως πρέπει να μαγειρεύουν.
Τα μόνα που έχει αποκαλύψει σε μια συνέντευξη είναι ότι κατάγεται από το βόρειο Νιου Τζέρσεϊ, έχει τρία μεγαλύτερα αδέρφια και μεγάλωσε προπονώντας κόσμο. Δεν είναι παντρεμένος, δεν έχει παιδιά κι η μοναδική του παρέα είναι η Σέμινολ ένα χάσκι έξι ετών.
Ξεκίνησε να κάνει τον προπονητή το 1992, αν και πρώρα άρχισε με το να γυμνάζει τον εαυτό του. Κάτι που κάνει καθημερινά. "Δεν είναι το τι κάνω. Είναι το ποιος είμαι" λέει με νόημα. "I train for life"... Για αυτό και ξυπνάει καθημερινά στις 5.22 το πρωί και τρέχει δύο ώρες στην παραλία φορώντας ένα γιλέκο 22 κιλών και μια ζώνη 17 κιλών. Με κάτι τέτοια είναι λογικό το σωματικό του λίπος να μην ξεπερνά το 7%.
Έγινε γνωστός ότι ανέλαβε τον Μπλέικ Γκρίφιν, που φέτος στη ρούκι χρονιά του έχει εντυπωσιάσει τους πάντες με τα αθλητικά του προσόντα. Ο ίδιος, όμως, κρατά καλά κρυμμένη τη λίστα με τους πελάτες του. Δεν δημοσιοποιεί τα ονόματα τους, εκτός αν το κάνουν εκείνοι. Πιστός στον Ματριτσιάνο είναι ο Άρον Αφλάλο που από το UCLA έπαιξε στους Pistons και στους Nuggets.
"Πέρασα έξι βδομάδες μαζί του. Πήρα 5 κιλά σε μυς και το σωματικό μου λίπος έπεσε στο 6%. Οι προπονητές μου είπαν ότι το σώμα μου έμοιαζε με παίκτη που έχει περάσει 5 χρόνια στο ΝΒΑ" θυμάται ο Αφλάλο, που εξηγεί ότι "μου άλλαξε τη ζωή: τη διατροφή μου, την νοοτροπία μου, τον τρόπο που αντιμετώπιζα την προπόνηση. Το πρόγραμμα του είναι σκληρό, αλλά αν το ολοκληρώσεις σου δίνει μεγάλο προβάδισμα: σωματικό και πνευματικό. Αν το τελειώσεις, μπορείς να κάνεις τα πάντα". Ο Αφλάλο γυμνάζεται κάθε καλοκαίρι μαζί του.
Φέτος ανέλαβε το κολέγιο του Μέμφις, κρύβει το πρόσωπο του και ετοιμάζεται να μοιράσει... πόνο.
sport24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου